Czy dobrze rozumiesz oznaczenia na kartonach na mleko czy soki?
Wielu z nas kupuje produkty zapakowane w kartony do płynnej żywności, np. mleko, soki, napoje roślinne, passaty pomidorowe, czy sery typu feta. Po zużyciu zawartości pojawia się pytanie – do jakiego pojemnika powinniśmy wyrzucić to opakowanie? Często szukamy wtedy wskazówki na samym opakowaniu i tu może pojawić się wątpliwość. Niektórzy konsumenci pytają, dlaczego na kartonach znajdują informację, aby wyrzucić karton do żółtego pojemnika, ale widzą też oznaczenie „Mieszany/Mix”, które odczytują jako wskazanie na pojemnik na odpady zmieszane. Jak więc jest naprawdę?
Oznaczenie „Mieszany/Mix” na kartonach do płynnej żywności nie ma nic wspólnego z zasadami selektywnej zbiórki. Kartony po mleku, soku czy napoju roślinnym po zużyciu zawsze wyrzucamy do żółtego pojemnika – na metale, tworzywa sztuczne i opakowania wielomateriałowe. To ważne, abyśmy pamiętali, że takich kartonów nigdy nie wyrzucamy do pojemnika na odpady zmieszane – wyjaśnia Łukasz Sosnowski z Fundacji ProKarton, zajmującej się m.in. promocją poprawnej selektywnej zbiórki tego typu opakowań.
Do czego więc odnosi się to oznaczenie?
Jak pokazało badanie przeprowadzone przez SW Research we wrześniu 2024 roku, o tym, że kartony po płynnej żywności należy wyrzucać do żółtego pojemnika wie 58% badanych. 9% z nas segreguje je - niepoprawnie, do czarnego pojemnika na odpady zmieszane. Dlatego tak ważne jest – podkreślają eksperci, abyśmy mieli jasność, co do tego, który pojemnik jest prawidłowy. A jest to zawsze (i we wszystkich gminach w Polsce, bez wyjątku) – pojemnik żółty, przeznaczony na metale, tworzywa sztuczne i odpady wielomateriałowe. Właśnie do tej ostatniej kategorii należą opakowania kartonowe na płynną żywność.Symbole „Mieszany” lub „Mix”, które można znaleźć na opakowaniach, w tym na większości kartonów do płynnej żywności, to oznaczenie międzynarodowej organizacji FSC, która zarządza systemem certyfikacji lasów i produktów pochodzenia leśnego, takich jak drewno wykorzystywane do produkcji opakowań. Oznaczenie to umieszczone na kartonie do płynnej żywności mówi nam, że drewno, wykorzystane do jego produkcji, pochodzi z materiałów pochodzących z lasów certyfikowanych, które są połączone z surowcem z odzysku lub z tzw. drewnem kontrolowanym – tłumaczy Michał Kotarski z FSC Polska.
Dzięki poprawnej segregacji, kartony po płynnej żywności (wraz z innymi odpadami pochodzącymi z żółtego pojemnika) trafią do sortowni, gdzie zostaną wysortowywane, zbelowane, a następnie wysłane do recyklera, najczęściej do papierni. Tam, w maszynie zwanej hydropulperem, poddane zostaną rozwłóknieniu, czyli oddzieleniu włókien papieru od pozostałych frakcji. Następnie masa celulozowa trafi do maszyn tekturniczych, gdzie powstanie z niej produkt końcowy procesu recyklingu – tektura falista, różnego rodzaju opakowania dla handlu detalicznego oraz dla e-commerce.
Przy okazji Dnia Bez Śmiecenia przypominamy więc, że warto poprawnie segregować kartony po płynnej żywności – zawsze do żółtego!
Fundacja ProKarton została założona przez producentów materiału opakowaniowego do mleka i soków. Fundacja powstała w 2011 roku w odpowiedzi na społeczne zapotrzebowanie w zakresie edukacji ekologicznej. ProKarton promuje korzystanie z kartonów do płynnej żywności jako opakowań nowoczesnych, gwarantujących najlepszą ochronę zapakowanej w nie płynnej żywności. Opakowania kartonowe posiadają szereg atrybutów ekologicznych, dzięki którym minimalizowaniu ulega ich wpływ na środowisko naturalne.
https://prokarton.org/
Cele Fundacji ProKarton:
• poszerzanie wiedzy konsumentów na temat zalet kartonowych opakowań do płynnej żywności,
• kreowanie pozytywnego wizerunku opakowań kartonowych do płynnej żywnośc
• wspieranie recyklingu opakowań kartonów do płynnej żywności
• prowadzenie konstruktywnego dialogu z mediami i innymi interesariuszami w obszarze ochrony środowiska i zarządzania odpadami opakowaniowymi.
Misją Fundacji ProKarton jest edukacja ekologiczna oraz promowanie kartonów do mleka i soków, które jako nowoczesna forma opakowań do płynnej żywności, zapewniają jej najlepszą ochronę.
FSC, czyli Forest Stewardship Council®, to międzynarodowa organizacja, która dba o zrównoważone gospodarowanie lasami na całym świecie. FSC powstało w 1994 r., a w Polsce jest obecne od 1996 r.
FSC tworzy najwyższe standardy zarządzania lasami, a sposobem, który pozwala na ich wdrożenie i weryfikację, jest system certyfikacji lasów i produktów pochodzenia leśnego. Celem tych działań jest poprawa standardów zarządzania lasami z poszanowaniem ich funkcji przyrodniczych, społecznych i ekonomicznych, ochrona bioróżnorodności, dbanie o potrzeby ludzi tam pracujących oraz angażowanie społeczności lokalnych w decydowanie o lasach. Aktualnie certyfikacja FSC obejmuje 45% lasów w Polsce, w naszym kraju funkcjonuje też ponad 2,2 tys. certyfikatów dla firm przemysłu drzewnego.
Etykieta FSC jest dla konsumenta informacją, że produkt został wytworzony w sposób odpowiedzialny – z poszanowaniem lasów, praw lokalnych społeczności oraz pracowników leśnych.