Rak to nie wyrok. Czyli dietoterapia antynowotworowa
fot. nadesłane
Cichy zabójca. Budzi grozę i przerażenie. Nieustannie nęka współczesną cywilizację. Nowotwór. Choć w ubiegłych stuleciach nowotwory również dawały się we znaki, dziś zasięgiem docierają wszędzie.
REKLAMA
Intensywność oddziaływania chorób o podłożu rakotwórczym sieje coraz większe spustoszenie w naszej populacji. Po kilkudziesięciu latach badań wciąż pozostaje nie do końca rozwiązaną tajemnicą. Każdego roku na chorobę nowotworową zapada ok 10 mln ludzi, natomiast umiera aż 7 mln! Sytuacja nie wygląda najlepiej i stale się pogarsza.
Rak nie jest chorobą naturalną, którą nauczyliśmy się rozpoznawać dzięki zdobyczom techniki. To schorzenie, które sprowadziła na nas właśnie nowoczesna cywilizacja! Jednak w codziennym życiu jest zbyt wiele spraw, którym musimy poświęcić większość uwagi: skończyć studia, wychować dzieci czy spłacić kredyt. Nie zwracamy więc uwagi na to jak wygląda w rzeczywistości nasze życie i czy możemy coś w nim zmienić, by ustrzec się przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi dzisiejszego świata, w tym i przed nowotworami.
Czym z medycznego punktu widzenia są nowotwory?
Najogólniej, to nowo powstałe tkanki w ukształtowanym już organizmie, które uwolniły się spod kontroli mechanizmów nim sterujących. Zaburzenia podziału komórek naszego organizmu spowodowane zaburzeniami genetycznymi doprowadzają do ich niekontrolowanego namnażania się oraz do powstania obrzęku i guza. Nie powstrzymają ich żadne ograniczenia. Co gorsze zaczynają zatruwać otoczenie wydzielanymi substancjami. Substancje te stymulują powstanie stanu zapalnego w sąsiednich komórkach i tkankach. By rozwinięte komórki nowotworowe mogły się rozwijać potrzebują naczyń krwionośnych dostarczających substancji odżywczych i tlenu oraz odprowadzających zbędne produkty przemiany materii. Organizm zaczyna walczyć z komórkami nowotworowymi za pomocą białych komórek krwi i układu limfatycznego.
Okazuje się, iż przewlekły stan zapalny stymuluje rozwój raka. Zapalenie przyczynia się do zapoczątkowania procesu nowotworowego indukując wydzielanie komórek i czynników pozapalnych. Dochodzi do rozpoczęcia kaskadowego mechanizmu reakcji stanu zapalnego. Nowotwór nie może rozwinąć się w prawidłowo funkcjonującym organizmie. Jego siły obronne rozpoznają i niszczą wszelkie złośliwe komórki lub nie pozwalają na ich rozwój. Układ immunologiczny gra więc główna rolę w tym procesie. Rozpoznaje złośliwe komórki jako intruzów i niszczy je, podobnie jak robi to z wirusami i bakteriami.
Dietoterapia antynowotworow
Obecnie wiemy, że dieta dostosowana do pacjenta, wzmacniająca układ odpornościowy organizmu, zmniejsza ryzyko zachorowania na większość chorób nowotworowych. Co więcej, w przypadku zachorowania jest skutecznym sposobem zapobiegania przerzutom i nawrotom choroby.
Badania naukowe dowodzą, że to, co jemy, ma wpływ na nowotwory na wielu etapach: od ich powstania, poprzez wzrost i ewentualny rozsiew. Zawarte w pokarmach przeciwutleniacze, w tym witaminy, mogą blokować dostęp czynników rakotwórczych, a nawet brać udział w naprawie uszkodzonych komórek. Jeśli nawet komórki tworzą już drobne, nadal jeszcze łagodne skupiska, które nogą ulec zezłośliwieniu, to składniki diety i dodatki żywieniowe mają potencjalne działanie hamujące taki proces.
Wędrujące komórki nowotworowe muszą mieć sprzyjające warunki, by osiadać w różnych miejscach i mnożyć się. Czynniki pokarmowe mogą brać udział w tworzeniu takich warunków – przyjaznych dla nowotworu lub wrogich mu. Właściwe dożywianie ma zatem niepodważalny wpływ na długość i jakość naszego życia.
Wiele osób zastanawia się w jakim stopniu można wpłynąć na zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka ?
Jeśli chcemy znacząco zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, decydujące znaczenie odgrywa zdrowy styl życia oraz odpowiednie odżywianie. Prawie 1/3 zachorowań na raka ma bezpośredni związek ze sposobem odżywiania, podczas gdy czynniki genetyczne stanowią jedynie 15%.
Terapia żywieniowa to jak gdyby rodzaj chemioterapii zawierającej cały pakiet substancji przeciwrakowych obecnych w pokarmach zdolnych do walki z rozwijającymi się spontanicznie komórkami rakowymi. Regularne spożywanie owoców i warzyw to świetna terapia prewencyjna zapobiegająca rozwojowi guzów i nie powodująca szkodliwego oddziaływania na zdrowe komórki. A co najważniejsze terapia ta możliwa jest do zastosowania przez każdego.
Spożywając codziennie odpowiednie posiłki możemy chronić organizm przed atakiem nowotworu na różne sposoby:
Jakie produkty wywierają największy wpływ w walce z nowotworem?
Poniższa wykaz przedstawia przykłady produktów i ich składniki antyrakowe (produkt - substancja antyrakowa)
1. Pomidor – Likopen
2. Brokuły – Sulforafan
3. Kurkuma – Kurkumina
4. Truskawki/maliny - Kwas elagowy
5. Kapusta - Indolo-3-karbinol
6. Srtąki soi – Genisteina
7. Czosnek - Siarczek diallilu
8. Owoce cytrusowe – Limoneny
9. Ziemniaki – Likopen
10. Winogrona – Resweratrol
11. Borówki i jagody - Delfinidyna
12. Awokado - Alfa-karoten
13. Jabłko – Kwercetyna
14. Por - Kwas hydroksycynamonowy
15. Pietruszka/seler – Apigenina
16. Szpinak – Luteina
17. Zielona herbata - 3-galusan epigalokatechiny
18. Bakłażan – Nazuina
Źródło: „Antyrak”, „Stop dla raka”, „Dieta w walce z rakiem”
Detoksem w kancerogeny
Wielu badaczy i naukowców z dziedziny biologii i medycyny odkryło, iż wiele substancji toksycznych występujących w środowisku odgrywa pewną rolę w powstawaniu komórek rakowych w organizmie, a następnie w ich przekształcaniu się w zmiany o charakterze złośliwym. Proces ten określa się mianem karcenogenezy. Proces ten nie tylko zapoczątkowuje rozwój choroby, ale również trwa równolegle z nią. Tak więc bardzo ważne jest, by chronić się przed toksynami nie tylko gdy jesteś my chorzy, ale również gdy jeszcze choroba nas nie dotknęła.
Detoksykacja organizmu staje się więc w dzisiejszych czasach skuteczną metodą prewencji chorób nowotworowych. Przy oczyszczaniu organizmu szczególną uwagę należy zwrócić na zalegające, gnijące i fermentujące zanieczyszczenia i toksyny w układzie pokarmowym, zwłaszcza w jelicie grubym, które bezpośrednio związane są z rozwojem nowotworów układu pokarmowego. Toksyny dostające się tą drogą do organizmu rozprowadzane są dalej poprzez układ krwionośny, więc tak bardzo ważne jest, by oczyścić go z krążących toksyn i kancerogenów. Zanieczyszczenia są filtrowane i gromadzone również przez naczynia limfatyczne, stanowiące swojego rodzaju magazyn dla zanieczyszczeń dostających się do naszego organizmu.
Co robić, by ustrzec się przed rakiem?
Jakie są wasze doświadczenia z nowotworami i dietą? Czy stosujecie prewencyjnie jakieś produkty Jak dbacie o swój organizm?
Już za tydzień zapraszam na kolejny artykuł, którego głównym tematem będzie: Czy przyczyną nadwagi jest niedożywienie?
Aneta Strelau - od 15 lat dietetyczka kliniczna. Członkini Europejskiej Federacji Stowarzyszeń Dietetyków DIETS/ EFAD, Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i Na Diecie Bezglutenowej, Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, wiceprezeska Fundacji promującej sport wśród dzieci i młodzieży „Warszawska Asocjacja Rugby. Zajmuje się również poradnictwem dla dzieci objętymi opieką specjalistycznych poradni zaburzeń neurorozwojowych na terenie Warszawy: www.strelau.pl
Rak nie jest chorobą naturalną, którą nauczyliśmy się rozpoznawać dzięki zdobyczom techniki. To schorzenie, które sprowadziła na nas właśnie nowoczesna cywilizacja! Jednak w codziennym życiu jest zbyt wiele spraw, którym musimy poświęcić większość uwagi: skończyć studia, wychować dzieci czy spłacić kredyt. Nie zwracamy więc uwagi na to jak wygląda w rzeczywistości nasze życie i czy możemy coś w nim zmienić, by ustrzec się przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi dzisiejszego świata, w tym i przed nowotworami.
Czym z medycznego punktu widzenia są nowotwory?
Najogólniej, to nowo powstałe tkanki w ukształtowanym już organizmie, które uwolniły się spod kontroli mechanizmów nim sterujących. Zaburzenia podziału komórek naszego organizmu spowodowane zaburzeniami genetycznymi doprowadzają do ich niekontrolowanego namnażania się oraz do powstania obrzęku i guza. Nie powstrzymają ich żadne ograniczenia. Co gorsze zaczynają zatruwać otoczenie wydzielanymi substancjami. Substancje te stymulują powstanie stanu zapalnego w sąsiednich komórkach i tkankach. By rozwinięte komórki nowotworowe mogły się rozwijać potrzebują naczyń krwionośnych dostarczających substancji odżywczych i tlenu oraz odprowadzających zbędne produkty przemiany materii. Organizm zaczyna walczyć z komórkami nowotworowymi za pomocą białych komórek krwi i układu limfatycznego.
Okazuje się, iż przewlekły stan zapalny stymuluje rozwój raka. Zapalenie przyczynia się do zapoczątkowania procesu nowotworowego indukując wydzielanie komórek i czynników pozapalnych. Dochodzi do rozpoczęcia kaskadowego mechanizmu reakcji stanu zapalnego. Nowotwór nie może rozwinąć się w prawidłowo funkcjonującym organizmie. Jego siły obronne rozpoznają i niszczą wszelkie złośliwe komórki lub nie pozwalają na ich rozwój. Układ immunologiczny gra więc główna rolę w tym procesie. Rozpoznaje złośliwe komórki jako intruzów i niszczy je, podobnie jak robi to z wirusami i bakteriami.
Dietoterapia antynowotworow
Obecnie wiemy, że dieta dostosowana do pacjenta, wzmacniająca układ odpornościowy organizmu, zmniejsza ryzyko zachorowania na większość chorób nowotworowych. Co więcej, w przypadku zachorowania jest skutecznym sposobem zapobiegania przerzutom i nawrotom choroby.
Badania naukowe dowodzą, że to, co jemy, ma wpływ na nowotwory na wielu etapach: od ich powstania, poprzez wzrost i ewentualny rozsiew. Zawarte w pokarmach przeciwutleniacze, w tym witaminy, mogą blokować dostęp czynników rakotwórczych, a nawet brać udział w naprawie uszkodzonych komórek. Jeśli nawet komórki tworzą już drobne, nadal jeszcze łagodne skupiska, które nogą ulec zezłośliwieniu, to składniki diety i dodatki żywieniowe mają potencjalne działanie hamujące taki proces.
Wędrujące komórki nowotworowe muszą mieć sprzyjające warunki, by osiadać w różnych miejscach i mnożyć się. Czynniki pokarmowe mogą brać udział w tworzeniu takich warunków – przyjaznych dla nowotworu lub wrogich mu. Właściwe dożywianie ma zatem niepodważalny wpływ na długość i jakość naszego życia.
Wiele osób zastanawia się w jakim stopniu można wpłynąć na zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka ?
Jeśli chcemy znacząco zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, decydujące znaczenie odgrywa zdrowy styl życia oraz odpowiednie odżywianie. Prawie 1/3 zachorowań na raka ma bezpośredni związek ze sposobem odżywiania, podczas gdy czynniki genetyczne stanowią jedynie 15%.
Terapia żywieniowa to jak gdyby rodzaj chemioterapii zawierającej cały pakiet substancji przeciwrakowych obecnych w pokarmach zdolnych do walki z rozwijającymi się spontanicznie komórkami rakowymi. Regularne spożywanie owoców i warzyw to świetna terapia prewencyjna zapobiegająca rozwojowi guzów i nie powodująca szkodliwego oddziaływania na zdrowe komórki. A co najważniejsze terapia ta możliwa jest do zastosowania przez każdego.
Spożywając codziennie odpowiednie posiłki możemy chronić organizm przed atakiem nowotworu na różne sposoby:
- neutralizując substancje kancerogenne,
- wspierając nasz układ odpornościowy,
- blokując powstawanie nowych naczyń krwionośnych potrzebnych do rozwoju raka,
- zapobiegając powstawaniu ognisk zapalnych wspomagających rozwój raka,
- blokując mechanizmy pozwalające nowotworowi atakować sąsiednie tkanki,
- wzmacniając działanie czynników sprzyjających obumieraniu komórek rakowych.
Jakie produkty wywierają największy wpływ w walce z nowotworem?
Poniższa wykaz przedstawia przykłady produktów i ich składniki antyrakowe (produkt - substancja antyrakowa)
1. Pomidor – Likopen
2. Brokuły – Sulforafan
3. Kurkuma – Kurkumina
4. Truskawki/maliny - Kwas elagowy
5. Kapusta - Indolo-3-karbinol
6. Srtąki soi – Genisteina
7. Czosnek - Siarczek diallilu
8. Owoce cytrusowe – Limoneny
9. Ziemniaki – Likopen
10. Winogrona – Resweratrol
11. Borówki i jagody - Delfinidyna
12. Awokado - Alfa-karoten
13. Jabłko – Kwercetyna
14. Por - Kwas hydroksycynamonowy
15. Pietruszka/seler – Apigenina
16. Szpinak – Luteina
17. Zielona herbata - 3-galusan epigalokatechiny
18. Bakłażan – Nazuina
Źródło: „Antyrak”, „Stop dla raka”, „Dieta w walce z rakiem”
Detoksem w kancerogeny
Wielu badaczy i naukowców z dziedziny biologii i medycyny odkryło, iż wiele substancji toksycznych występujących w środowisku odgrywa pewną rolę w powstawaniu komórek rakowych w organizmie, a następnie w ich przekształcaniu się w zmiany o charakterze złośliwym. Proces ten określa się mianem karcenogenezy. Proces ten nie tylko zapoczątkowuje rozwój choroby, ale również trwa równolegle z nią. Tak więc bardzo ważne jest, by chronić się przed toksynami nie tylko gdy jesteś my chorzy, ale również gdy jeszcze choroba nas nie dotknęła.
Detoksykacja organizmu staje się więc w dzisiejszych czasach skuteczną metodą prewencji chorób nowotworowych. Przy oczyszczaniu organizmu szczególną uwagę należy zwrócić na zalegające, gnijące i fermentujące zanieczyszczenia i toksyny w układzie pokarmowym, zwłaszcza w jelicie grubym, które bezpośrednio związane są z rozwojem nowotworów układu pokarmowego. Toksyny dostające się tą drogą do organizmu rozprowadzane są dalej poprzez układ krwionośny, więc tak bardzo ważne jest, by oczyścić go z krążących toksyn i kancerogenów. Zanieczyszczenia są filtrowane i gromadzone również przez naczynia limfatyczne, stanowiące swojego rodzaju magazyn dla zanieczyszczeń dostających się do naszego organizmu.
Co robić, by ustrzec się przed rakiem?
- Stosuj indywidualnie zbilansowaną dietę.
- Spożywaj żywność obfitującą w substancje antyrakowe.
- Utrzymuj regularną aktywność fizyczną.
- Regularnie oczyszczaj i rewitalizuj organizm.
Jakie są wasze doświadczenia z nowotworami i dietą? Czy stosujecie prewencyjnie jakieś produkty Jak dbacie o swój organizm?
Już za tydzień zapraszam na kolejny artykuł, którego głównym tematem będzie: Czy przyczyną nadwagi jest niedożywienie?
Aneta Strelau - od 15 lat dietetyczka kliniczna. Członkini Europejskiej Federacji Stowarzyszeń Dietetyków DIETS/ EFAD, Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i Na Diecie Bezglutenowej, Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, wiceprezeska Fundacji promującej sport wśród dzieci i młodzieży „Warszawska Asocjacja Rugby. Zajmuje się również poradnictwem dla dzieci objętymi opieką specjalistycznych poradni zaburzeń neurorozwojowych na terenie Warszawy: www.strelau.pl
PRZECZYTAJ JESZCZE